blank
blank

hae sivustolta    |    sivukartta    |    tulosta    |  in English

blank
 
 

Tutustu Syrjämän talon panoraamaesityksiin:Katso panoraamakuva aulasta 

Katso panoraamakuva ateljeesta


Aula:

Talon sydämenä on neljä metriä korkea aula. Alunperin Syrjämä suunnitteli aulasta jopa viisimetristä, mutta vaimonsa vaatimuksesta hän tyytyi neljään metriin. Syrjämä rakensi korkean aulan, koska hän halusi vapautua ahtauden tunteesta matkalla ateljeeseen.

Aulan seiniä reunustavat Syrjämän teokset ja myös huonekalut ovat Syrjämän tekemiä. Nurkassa olevan arkun Syrjämä teki vaimolleen häälahjaksi 1944. Ulko-ovi on koristeltu lasimaalauksin. Portaat johtavat soittoniekkain parvelle, josta on käynti Syrjämän ateljeehen.


Yläkerta -Ateljee


Talon yläkerrassa on Syrjämän ateljee jossa syntyi suurin osa Syrjämän 1950-luvulla tai myöhemmin syntyneestä tuotannosta.  Valmistumisaikanaan ateljee oli nykyistä valoisampi, sillä katolla olleet ikkunat on tukittu 2000-luvun alussa toteutetun katonkorjauksen yhteydessä:

Ateljeen mielenkiintoisin yksityiskohta on sen läntinen seinä, joka on erinomainen osoitus taiteilijan kekseliäisyydestä. Erehdyttävästi liuskekivmuurausta muistuttava seinä on todellisuudessa muurattu
jätelaudan pätkistä. Seinän keskellä on goottilaistyylinen suippokaari-ikkuna.

 
Syrjämä luonnosteli useimmat maisemamaalauksensa paikan päällä ja hän palasi myöhemmin ateljeehensa viimeistelemään työt. Syrjämä maalasi yleensä ateljeen pohjoisseinässä olevan ikkunan luona. Lattiassa olevat lukuisat maalitahrat kertovat omaa tarinaansa lukemattomista maalaustelineen vieressä vietetyistä tunneista.

Ateljeen yläpuolella on inspiraatioparvi. Parvella on myös höyläpenkki, jossa Syrjämä teki suurimman osan veistoksista ja reliefeistään.


Palkittu Juhanin ja Venlan kihlaus


Keskellä ateljeen lattiaa maalaustelineessä oleva työ on nimeltään Juhanin ja Venlan kihlaus, jolla Syrjämä voitti maalarinuransa huomattavimman julkisen tunnustuksensa. Työ voitti toisen palkinnon Aleksis Kivi-seuran järjestämässä Kivi-aiheisten taideteosten kilpailussa 1949. Palkinto oli suuruudeltaan 30000 markkaa.


Kaisu Syrjämän maalaukset


Takan vasemmalla puolella olevalla seinällä on Kaisu Syrjämän maalauksia. Miehensä 1976 tapahtuneen kuoleman jälkeen Kaisu Syrjämä aloitti oman maalausharrastuksen. Vuosien mittaan hänestä kehittyi taitava harrastajamaalari.
 

 

 

 

 

 

 


 


 


 


  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SYRJÄMÄN TALON TUKIJAT:

 

 

Lions club Oripää

Oripään osuuspankki

Supernostot OY

Liedon säästöpankki

Huoltoasema Hamppula OY

Kiinteistötoimisto  ASU OY

Kössin sukuseura

Ravintola Oripää 

Rautakauppa Lindström

Martin Tarha OY

Virtor OY

Loimaa-Seura

 


 

blank
blankblankblank

 

Oripään kunta, Koulutie 2, 32500 ORIPÄÄ, puh. (02) 7625 300  Sposti etunimi.sukunimi@oripaa.fi
© 2005-2009 Oripään kunta - Palvelun toteutus Trival Oy 

» palaute www-sivustosta

blank